Loading...

VIŠE O DRAGOM KAMENJU

Više o dragim kamenima

Dragulji su prekrasni minerali koji se koriste u izradi nakita. Prije izrade nakita, kamenje se mora izrezati i polirati. Za izradu nakita koristi se dragi ili poludragi kamen, s rezom i poliranjem.

4C za dragulje:

Boja dragog kamena (nijansa-ton-zasićenost)

Svo prirodno drago kamenje jedinstveno je po svojoj boji. Da biste bolje razumjeli uvjete i mogli identificirati različite parametre boja, važno je usredotočiti se na tri stvari. Ista vrsta dragog kamena može varirati u intenzitetu, nijansi, čistoći, zasićenosti i tonu. Glavni čimbenici koji određuju boju dragog kamena su: nijansa, ton i zasićenost.

Nijansa je samo primarna osnovna boja dragog kamena, koja predstavlja jednu od glavnih boja iz spektra boja (duga). Identificirati nijansu jednostavno je kao deklarirati da su dragulji plavi, crveni, zeleni ili žuti.

Ton određuje koliki je intenzitet boje dragog kamena. Može varirati od svijetlog do tamnog. U idealnom slučaju, najvrjedniji ton bi bio neutralan, što znači da nije presvijetli niti previše taman, već negdje u sredini. Ipak, ovisno o obliku i obradi nakita, različiti tonovi mogu izgledati privlačnije od ostalih. Ponekad je to i stvar ukusa i osobnih preferencija.

Zasićenost se često naziva i čistoća boje. Dragulji izvrsne zasićenosti sadržavat će malo smeđih i sivih nijansi. Što je boja čišća, to će drago kamenje biti dragocjenije.

Rez dragulja

Kvalitetu dragih kamena određuje jedan od najvažnijih elemenata - rez. Nakon 18 godina iskustva u poslovanju s draguljima, nastojimo kvalitetom reza pridodati maksimalnu ljepotu svakom od naših dragulja. Odlično napravljen rez direktno će utjecati na kvalitetu dragog kamena, naglasit će intenzitet njegove boje, smanjit će vidljivost inkluzija i prije svega poboljšat će njegov vizualni izgled. Ocjenjujemo rez u 4 razine: zadovoljavajući, dobar, vrlo dobar i izvrstan. U idealnom slučaju, gotovo svo drago kamenje kupljeno u GLAMIRI je vrlo dobrog ili izvrsnog reza. Rez dragog kamenja uvijek je naznačen u odjeljku s detaljima o proizvodu.

Čistoća dragulja

Čistoća dragulja odnosi se na boju i čistoću kamena. Što manje inkluzija sadrži, to je bolja ocjena i dragulj će imati veću vrijednost. Čistoća dragulja ovisi o njegovoj vrsti. AAA čistoća se odnosi na vrlo čisto kamenje, dok se AA čistoća odnosi na srednje čisto kamenje. U idealnom slučaju, neko kamenje će biti ocijenjeno AAAA kvalitetom, što je najveća moguća čistoća kamena. Čistoća dragulja uvijek je navedena u odjeljku s detaljima o proizvodu.

Karatna težina (veličina) dragulja

Karat određuje veličinu dragog kamena. Različite vrste kamenja imat će različitu gustoću (masu po jedinici količine). Zato se dva dragulja vizualno identične veličine mogu razlikovati po težini. Na primjer, dijamant je manje gustoće od rubina, iz tog razloga će 1-karatni dijamant izgledati veći od 1-karatnog rubina.

Dragulji

Smaragd

Safir

Rubin

Crni dijamant

Bijeli safir

Smaragd

Ime ovog bogatog i živopisnog zelenog dragog kamenja potječe od grčke riječi "smaragdos", što znači zeleni dragulj. Smaragd, jedan od četiri glavna draga kamena, ima više inkluzija na površini i manju tvrdoću u usporedbi s dijamantima, safirima i rubinima. Vrijednost smaragda se određuje na temelju 4C kriterija: boja, rez, čistoća i karati. Međutim, za ove dragulje, boja je najvažniji aspekt, što svijetle jarko zelene smaragde čini najdragocjenijima. Čistoća je drugi najvažniji kriterij. Budući da smaragdi imaju mnogo inkluzija na površini, što je kamen prozirniji, to će biti vrijedniji. Ovo kamenje se danas može naći pretežno u Kolumbiji, Zambiji, Afganistanu, Australiji, Austriji, Brazilu, Madagaskaru, Mozambiku, Namibiji, Nigeriji, Norveškoj, Pakistanu, Rusiji, Somaliji, Južnoj Africi, Španjolskoj, Švicarskoj, Tanzaniji i Sjedinjenim Državama.

Povezujemo ih sa srčanom čakrom, pa su smaragdi kamenje uspješne ljubavi. Vjeruje se da donose mir, odanost, predanost, pružaju prijateljstvo i suosjećanje. Ovi dragulji su fascinirali ljude od davnina, postali su Kleopatrin omiljeni kamen, a u starom Egiptu vjerovali su da pružaju vječni život. Moći iscjeljivanja razlog su zašto su smaragdi izuzetno kamenje. Vjeruje se da mogu djelovati kao protuotrovi, čiste otrove i toksine iz organizma, pomažući pri oporavku od zaraznih bolesti. Kažu da pomažu u jačanju srca, pluća, pa čak i vraćanju vida.

Smaragdi su se smatrali kamenjem Venere, koji može donijeti sigurnost u ljubavi i odnosima, što ih čini jednim od najboljih izbora za zaručnički prsten, a osim toga, tradicionalno su kamenje osoba rođenih u svibnju.

Safir

Safiri dolaze u dosta različitih boja i nijansi. Plava je najpopularnija i najviše povezana s ovim dragim kamenom, što nije slučajno, jer riječ plava dolazi od latinske riječi "sapphirus". Sa -9,00 na Mohsovoj ljestvici, safiri su jedan od najtvrđih kamena na svijetu i nadmašuju ih samo dijamanti. Od 4 C - boja, rez, čistoća i karat, boja je najvažnije svojstvo. Najvredniji safiri bit će bogate jarke plave, ne previše tamne i bez sivkastih nijansi. Ovo drago kamenje danas se nalazi u Šri Lanki, Vijetnamu, Kini, Tajlandu, Australiji, Sjedinjenim Državama, Madagaskaru i istočnoj Africi.

Safiri su okruženi mnogim mitovima i vjerovanjima. Stari Perzijanci su vjerovali da je nebo obojeno plavom bojom kako bi izgledalo kao boja safira. U moderno doba ostalo je glavno kamenje kraljevskih obitelji. Safir se nalazio i na zaručničkom prstenu princeze Diane koji joj je poklonio princ Charles. Safiri bi trebali ublažiti tjeskobu, smiriti živce i razbistriti um. Povezuju ih s grlenom čakrom, što znači da bi safiri trebali pomoći pojedincu da bolje razumije sam sebe. Iako pružaju mirniju energiju, također vam pomažu da se bolje usredotočite i postanete motiviraniji. Za safire se kaže da imaju moć iscjeljivanja, pomažu kod probavnih problema te uklanjaju apatiju i letargiju.

Safiri simboliziraju predanost, odanost i čistu ljubav, što ovo drago kamenje čini odličnim izborom za zaručničko prstenje. Oni su ujedno i kameni osoba rođenih u rujnu.

Rubin

Jedan od 4 glavna draga kamena, zajedno s dijamantom, safirom i smaragdom, rubin je dobio ime po svojoj boji, koja potječe od latinske riječi "rubeus" što znači crvena. Usko su povezani sa safirima, budući da su oba kamena iz skupine korunda. Rubini su jedan od najtvrđih kamena, imaju tvrdoću 9,00 po Mohsovoj ljestvici, a nadmašuju ih samo dijamant i moissant. Vrijednost ovih dragulja mjeri se, kao i kod ostalih, s 4 C - bojom, rezom, čistoćom i karatima, uključujući njihovo podrijetlo. Najdragocjeniji rubini su tamnocrvene boje koja se naziva "golublja krv" i koji ne sadrži žute ili plave nijanse. Danas se rubini mogu nabaviti u Mjanmaru, Madagaskaru, Nepalu, Pakistanu, Tadžikistanu, Tanzaniji, Vijetnamu i Sjedinjenim Državama.

Od davnina se rubini nazivaju kamenjem ljubavi i strasti, a čak su se smatrali i afrodizijacima, privlačeći seksualnu aktivnost. Vjeruje se da pružaju energiju i entuzijazam te se bore protiv umora i iscrpljenosti. Rubini čine um bistrijim, poboljšavaju koncentraciju i povećavaju motivaciju. Vjeruje se da ovo drago kamenje može riješiti svađe, ima moć pomirenja i štiti od zlih misli. Za rubine se kaže da imaju moći iscjeljivanja, a budući da su povezani sa srčanom čakrom, vjeruje se da čiste organizam i krv. Korisni su za srce, snižavaju temperaturu i liječe ograničen protok krvi.

Rubin je kamen rođenja osoba rođenih u srpnju, a zbog svoje jake simbolike strasti i ljubavi jedan je od glavnih kamena za zaručnički prsten. Tradicionalno se daruje za 15. i 40. godišnjicu braka.

Crni dijamant

Klasificirani kao dragi kamen, prirodni crni dijamanti su potpuno neprozirni i to je ono što ih razlikuje od većine dijamanata. Smatraju se vrlo vrijednim jer su zapanjujuće lijepi i vrlo dragocjeni. Međutim, oni su još uvijek jeftiniji u usporedbi s drugim dijamantima u boji.

Postoje suprotstavljeni mitovi i uvjerenja kada su u pitanju crni dijamanti i ono što oni predstavljaju. Prema indijskoj legendi, oni predstavljaju Yamu, boga smrti. Talijansko je uvjerenje, međutim, gotovo suprotno, jer kaže da je to kamen pomirenja, pa se vjeruje da crni dijamant može pomoći u obnavljanju bliskosti u vezi.

Karat - Karat je jedinica težine kojom se mjeri dijamant. Razlika u cijeni između različitih prodavača nastala je iz različitih razloga. Na primjer, prirodno iskopani crni dijamanti trebali bi biti skuplji, ali su i dalje jeftinija alternativa od dijamanata drugih boja. Crni se češće teže poliraju, što može utjecati na rez.

Rez - Prirodno iskopani crni dijamanti izgledaju vrlo grubo, pa ih je potrebno oblikovati različitim metodama, a taj se proces naziva rezanjem ili poliranjem. To se radi uz pomoć tankog lista kružne pile bez zubaca, a samo "rezanje" se vrši dijamantnim prahom kojim je list pile impregniran.

Čistoća - Čistoća kamena ukazuje na broj nesavršenosti i inkluzija prisutnih u kamenu. Kod crnih dijamanata to nije toliko važno jer ne propuštaju toliko svjetla kao drugi dijamanti.

Boja - Prirodni crni dijamanti mogu se naći sirovi s potpuno istom crnom bojom. Zbog rijetkosti svoje boje, iznimno su popularni. Boja je posljedica grafita koji nastaje u kristalnoj strukturi tijekom formiranja dijamanta. Naravno, nalazimo ih samo u jednom intenzitetu boje, Fancy Black.

Bijeli safir

Klasificirani kao drago kamenje, bijeli safiri se povremeno mogu koristiti umjesto dijamanata. Ne samo zbog sličnosti i zato što su pristupačniji, već i zato što je tvrdoća bijelog safira druga po redu, odmah iza dijamanata. Oni su na drugom mjestu na Mohsovoj ljestvici, s tvrdoćom 9. Za usporedbu, dijamant ima tvrdoću 10. S obzirom na to, dragulj je izdržljiv i pogodan za izradu nakita.

Prema narodnim vjerovanjima, ovaj dragi kamen donosi mudrost i snagu duha, potiče oslobađanje vlastitih talenata i potencijala, a nadahnjuje pojedinca da živi s integritetom, ostajući vjeran vlastitim idealima. Bijeli safir prikladan je za zavjet između partnera, jer simbolizira one koji su morali ostaviti sve jedno zbog drugoga, a osim toga, safiri odvraćaju ljubomoru u ranim fazama veze.

Karat - Što se karata tiče, postoji razlika između dijamanata i safira. Oba mogu imati isti broj karata, ali safir je teži. Preporučljivo je ako ne znamo koji karat odabrati za bijeli safir uzeti u obzir njegovu veličinu u milimetrima.

Rez - Za razliku od dijamanata, bijele safire potrebno je rezati po mjeri kako bi se naglasila jedinstvenost kamena. Kada je u pitanju rezanje safira, svaki draguljar će postaviti svoj vlastiti standard i fokusirati se na boju kamena kako bi osigurao kvalitetu kamena, jer općenito ne postoji idealan rez za safire.

Čistoća - Kao i kod ostalih, postoji razlika između čistoće bijelog safira i dijamanta. Zbog činjenice da safiri potječu iz okruženja bogatog mineralima koji utječu na sam dragulj, prihvaćeno je da svi safiri imaju određeni broj inkluzija. Besprijekorno čisti bijeli safiri iznimno su rijetki.

Boja - nije baš uobičajeno da safir bude bijeli, a bijeli safiri dobre kvalitete su još i rjeđi. Zbog toga ih označavamo kao "bezbojne". Neki bijeli safiri imaju izrazito svijetlu plavu, ružičastu ili žutu boju.