Loading...

Više o dragim kamenima

Više o dragim kamenima

Dragulji su prelijepi minerali, koji se koriste za izradu nakita. Prije nego što bude napravljen nakit, dragulji trebaju biti isječeni, brušeni i polirani. Dragi ili poludragi kameni, posebno ukoliko su jednom brušeni ili polirani mogu se koristiti za izradu nakita.

4C za dragulje:

Boja dragog kamena (Obojanost - nijansa - zasićenost)

Svi prirodni dragulji su jedinstveni po svojoj boji. Kako bi bolje razumjeli pojmove i kako bi bolje identificirali različite parametre boje, važno je fokusirati se na tri stvari kada su u pitanju dragulji. Ista vrsta dragog kamena može imati različit intenzitet obojanosti, nijanse, čistoću, zasićenost i boju. Osnovni faktori koji određuju kvalitetu dragulja u boji su: obojanost, nijansa i zasićenost.

Obojanost je primarna osnovna boja dragog kamena, koja predstavlja jednu od osnovnih boja spektra (duga). Određivanje obojanosti je jednostavno kao navođenje da je dragi kamen plavi, crveni, zeleni ili žuti.

Nijansa određuje koliki je intenzitet boje dragog kamena. Ona može varirati od vrlo svijetle do tamne, idealna nijansa bi bila neutralna, što znači niti je previše svijetla, niti je previše tamna, već je negdje po sredini. Pored toga, ovisno od dizajna i obrade nakita, različite nijanse mogu izgledati atraktivnije od drugih, ponekad je to stvar ukusa i osobnog odabira.

Zasićenost, često je poznata i kao čistoća boje i dragi kameni, koji imaju odličnu zasićenost boje sadrže malo ili nimalo smeđe ili sive boje. Naravno, što je čistija boja to će vrijednost dragog kamena biti veća.

Rez dragulja

Kvalitetu dragih kamena određuje jedan od najvažnijih elemenata - rez. Nakon 18 godina iskustva u poslovanju sa draguljima, nastojimo kvalitetom reza pridodati maksimalnu ljepotu svakom od naših dragulja. Odlično napravljen rez direktno će utjecati na kvalitetu dragog kamena, naglasit će intenzitet njegove boje, smanjit će vidljivost inkluzija i prije svega poboljšat će njegov vizuelni izgled. Možemo klasificirati-gradirati rez u 4 razine: standardan, dobar, jako dobar i odličan. U najboljem slučaju, svi dragulji kupljeni u GLAMIRI su sa jako dobrim ili odličnim rezom. Kvaliteta reza dragulja je uvijek navedena u dijelu sa detaljnim opisom proizvoda.

Prozračnost dragulja

Prozračnost dragulja se odnosi na boju i čistoću dragog kamena. Što je manja sadržina inkluzija, toliko će biti bolje klasificirani (gradirani), a samim tim bit će i skuplji dragi kameni. Čistoća dragog kamena ovisi od njegove vrste. AAA čistoća se odnosi na veoma čiste dragulje bez inkluzija, dok AA čistoća se odnosi na polučiste dragulje sa inkluzijama. U najboljem slučaju, neki dragi kameni bit će klasificirani kao AAAA, što znači kako imaju najveću moguću čistoću. Čistoća dragog kamena je uvijek navedena u dijelu sa detaljnim opisom proizvoda.

Karat težina dragulja (veličina)

Karat je mjera za težinu dragih kamena. Različite vrste dragog kamena mogu imati različitu gustinu (masa po jedinici zapremine), stoga iako dva dragulja izledaju vizuelno iste veličine mogu se razlikovati po težini. Na primjer, dijamant ima manju gustinu od rubina, iz tog razloga 1-no karatni dijamant izledat će mnogo veći od 1-no karatnog rubina.

Dragulji

Smaragd

Safir

Rubin

Crni dijamant

Bijeli safir

Smaragd

Raskošni i jarko zeleni dragulji; njihovo ime dolazi od grčke riječi “smaragdos”, što znači zeleni kamen. Jedan od 4 osnovnih dragih kamena, pored dijamanta, safira i rubina; on je izuzetak, jer njegova površina je ispunjena inkluzijama i smatra se kako ima znatno manju tvrdoću nakon poređivanja sa ostalim dragim kamenima. Vrijednost smaragda se određuje na temelju 4C kriterija: boja, rez, čistoća i karati. Međutim, za ovaj dragi kamen boja ima najveću važnost čineći da smaragdi sa jarko zelenom bojom imaju najveću veijednost (cijenu). Čistoća je drugi po važnosti veoma bitan kriterij. Smaragdi imaju jako puno inkluzija, što je prozirniji ovaj kamen ima veću vrijednost. Ovi dragulji, danas se mogu naći u Kolumbiji, Zambiji, Afganistanu, Australiji, Austriji, Brazilu, Madagaskaru, Mozambiku, Namibiji, Nigeriji, Norveškoj, Pakistanu, Rusiji, Somaliji, Južnoj Africi, Španjolskoj, Švicarskoj, Tanzaniji i USA.

Povezan sa srčanom čakrom, za smaragd se kaže da je to dragi kamen za uspješnu ljubav. Vjeruje se kako nosi mir, spokoj, predanost, posvjećenost, pruža prijateljsku naklonost, lojalnost i suosjećajnost. Još od antičkog doba ljudi su bili opčinjeni ovim kamenom, smaragd je bio omiljeni dragulj Kleopatre i vjeruje se kako je starim Egipćanima darivao vječni život. Isceliteljske sile koje ima ovaj kamen je još jedan razlog zašto se smatra kako je ovaj dragi kamen izuzetan. Vjeruje se kako oni mogi djelovati kao protuotrovi, čistiti organizam od otrova ili toksina, pomažu oporavku nakon infekcijskih bolesti. Kažu kako pomažu u liječenju srca, pluća i čak mogu pomoći u vraćanju izgubljenog vida.

Smatra se kako su smaragdi kameni Venere, koja donosi sugurnost u ljubavi i partnerskim vezama, što čini ovaj dragulj kao jedan od najpoželjnijih tijekom odabira zaručničkih prstena, pored toga to je po tradiciji kamen za rođene u svibnju.

Safir

Safiri se mogu susresti u nekoliko boja i nijansi, plavi su najpoznatiji među njima i najčešće se povezuju sa ovim dragim kamenom, stoga nije slučajno što njegovo ime dolazi od latinske riječi "sapphirus", što znači plav. Jedan je od najtvrđih kamena na zemlji, - 9.00 po Mohsovoj skali, od safira su jedino tvrđi dijamanti i moisaniti. Po kriteriju 4C (obojanost, rez, čistoća i karati), po kome se određuje vrijednost safira, boja ima najveću važnost. Safiri, koji imaju najveću vrijednost imaju zasićenu intenzivno plavu boju, ne previše tamnu i bez sivkastih nijansi. Nalazišta ovog dragog kamena danas su u Šri Lanci, Vijetnamu, Kini, Tajlandu, Australiji, USA, Madagaskaru i Južnoj Africi.

Postoji veliki broj mitova i vjerovanja vezana za safire. Stari Perzijanci su vjerovali kako je nebo obojano u plavo kako bi izgledalo kao boja safira. Safiri su i u moderno doba ostali omiljeni dragulji kraljevskih porodica, safir je bio na zaručničkom prstenu, koji je Prince Charles darivao Lady Diani. Vjeruje se kako safiri umiruju anksioznost, smiruju nerve i čine um jasnijim. Povezuju se sa grlenom čakrom, što znači kako nam safiri mogu pomoći razumijeti bolje sami sebe. Safini nose umirujuću energiju, također pomažu bolje koncentrirati se i postati samomotiviraniji. Kaže se kako safiri imaju ljekovitu moć, pomažu kod probavnih smetnji, eliminiraju apatičnost i letargičnost.

Safiri simboliziraju zajedništvo, iskrenost i čistu ljubav, te stoga su ovi dragulji savršeni odabir za zaručnički prsten. To je i dragi kamen za osobe rođene u rujnu.

Rubin

Jedan od 4 najcjenjenijih dragulja, uz dijamante, smaragde i safire, je rubin, koji je dobio ime po svojoj boji, jer latinska riječ “rubeus’’ znači crveni. Rubini, kao i safiri su bliski dragulji, oba pripadaju istoj mineralnoj grupi korunda. Rubini su jedan od najtvrđih kamena, imaju tvrdoću 9.00 po Mohsovoj skali i jedino su dijamanti i moisaniti tvrđi od njih. Vrijednost ovih dragulja mjeri se kao i kod ostalih dragulja korištenjem 4C kriterija - obojanost, rez, čistoća i karati, uključujući i njihovu zemlju podrijetla. Najvredniji rubini mogu se vidjeti u tamnijoj, zasićenoj i intenzivnoj crvenoj boji, koja nosi naziv "golubova krv", koja ne sadrži nijanse žute i plave boje. Nalazišta rubina danas su u Mjanmaru, Madagaskaru, Nepalu, Pakistanu, Tadžikistanu, Tanzaniji, Vijetnamu i USA.

Od davnina, rubine su nazivali draguljima ljubavi i strasti, čak štoviše smatrali su ih afrodizijacima, kamenje koje privlači seksualnu aktivnost. Smatra se kako daju energiju i entuzijazam, pomažu u borbi protiv umora i iscrpljenosti. Rubini čine um jasnjim, poboljšavaju koncentraciju i povjećavaju motiviranost. Vjeruje se kako rubini imaju sposobnost rješavati sporove, nose snagu pomirenja i štite od zlih misli. Za rubine se kaže da imaju iscjeljujuće sile, budući da se povezuju sa srčanom čakrom, vjeruje se da detoksificiraju tijelo i krv. Oni su korisni za srce, snižavaju temperaturske groznice i poboljšavaju rad krvotoka.

Rubini su dragi kamen za osobe rođene u srpnju i jedan od glavnih dragulja za odabir zaručničkog prstena, zbog jake simbolike strasti i ljubavi. Tradicionalno se daruju na 15-toj i 40-toj obljetnici od vjenčanja.

Crni dijamant

Klasificirani kao dragi kameni, prirodni crni dijamanti posve su neprozirni i to je ono što ih razlikuje od većine dijamanata. Smatraju se vrlo vrijednim, jer su nevjerojatno lijepi i jako dragocjeni. No, u usporedbi sa ostalim obojanim dijamantima oni su mnogo dostupniji.

Postoje veliki broj mitova, često kontradiktornih, i vjerovanja, koja se vezuju za crne dijamante i ono što oni predstavljaju. Prema indijskoj legendi, oni predstavljaju Yamu, boga smrti. Talijanska vjerovanja, međutim, su u direktnoj suprotnosti, smatraju ga kamenom pomirenja - stoga vjeruju kako crni dijamant može pomoći kod problematičnih veza, pomažući u obnavljanju bliskosti i povezanosti i njezinom funkcioniranju.

Karat - Karat je jedinica težine, kojom se mjere dijamanti. Razlika u cijeni kod različitih prodavaca se dobiva kao rezultat utjecaja različitih čimbenika, na primjer, neobrađeni prirodni crni dijamanti bili bi još skuplji, no još uvijek su jeftinija alternativa od dijamanata u drugoj boji. Crne dijamante je teže polirati i to može direktno utjecati na rez.

Rez - Sirovi, neobrađeni prirodni crni dijamanti u zbilji izgledaju jako grubo, radi toga je neophodno biti obrađivani i oblikovani koristeći različite metode i taj proces se naziva rezanje ili poliranje. To se da napraviti korištenjem tanke kružne pile bez zubataca, a dejstvo “rezanja” vrši dijamantska prašina, kojom je impregnirano i obloženo sečivo.

Čistoća - Čistoća kamena ukazuje na broj inkluzija ili primjesa kod dijamanta, no kada se radi o crnim dijamantima, to nije od značaja, jer oni ne propuštaju svijetlost kao drugi dijamanti.

Obojanost - Prirodni crni dijamanti mogu se naći neobrađeni u točno istoj crnoj boji, što ih čini veoma popularnim, zbog rijetkosti njihove boje. Svoju obojanost u crnoj boji duguju grafitu, koji je tijekom formiranja dijamanta ostao ugrađen u kristalnu rešetku dijamanta. Naravno, oni se mogu sresti jedino u zasićenoj crnoj nijansi, Fancy crna.

Bijeli safir

Klasificiran kao dragi kamen, bijeli safiri mogu se u nekim slučajevima koristiti umjesto dijamanata, ne samo zbog sličnosti ili zato što su dostupniji, već i stoga što je tvrdoća bijelih safira odmah iza dijamanata. Na Mohsovoj ljestvici tvrdoće zauzimaju drugu poziciju sa ocjenom 9. Radi poređenja, dijamanti su tvrđi i imaju ocjenu 10. Obzirom na to, ovaj dragi kamen je izdržljiv i pogodan za izradu nakita.

Prema široko rasprostranjenim vjerovanima, ovaj dragi kamen donosi mudrost i snagu duha, potiče oslobađanje vlastitih talenata i potencijala, dok inspirira pojedinca da živi sa intregritetom, ostajući vjeran vlastitim idealima. No, također bijeli safir je pogodan za zavjet ljubavi onih koji se vole, jer simbolizira one koji su se trebali žrtvovati jedni za druge i uz to smanjuje ljubomoru u početnoj fazi partnerstva ili braka.

Karat - Postoji razlika između dijamanata i safira općenito, kada se govori o karatima. Oba kamena mogu imati iste karate, no postojaće razlika u težini, safiri bit će teži od dijamanta. Preporučuje se, kada se dvojmite koji karat izabrati za bijeli safir, provjeriti njegovu veličinu u milimetrima.

Rez - Za razliku od dijamanata, bijeli safir treba rezati na specifičan način, tako da bude istaknuta jedinstvena ljepota ovog kamena. Svaki draguljar odredit će vlastiti standard kada je u pitanju rezanje safira, koji će pomoći da se naglasi boja ovog kamena, kako bi se dobio što bolji kvalitet; ne postoji standard po kome se može odrediti “idealan rez” za safire u cjelini.

Čistoća - Kao i kod ostalih dragulja, postoje razlike kada se radi uspoređivanje čistoće između dijamanata i bijelih safira. Zahvaljujući tome što safiri vode porijetlo iz okruženja ispunjenog mineralima u tragovima, koji mogu utjecati na sam dragi kamen, prihvaćeno je da će svi safiri imati neke primjese ili inkluzije. Idealano čisti bijeli safiri su iznimno rijetki.

Boja - nije sasvim uobičajeno za safire biti bijeli i bijeli safiri dobre kvalitete su jako rijetki. Ovi dragulji spadaju u "bezbojne". Neki od bijelih safira dolaze sa jako svijetlom nijasnom plave, ružičaste ili žute boje.