Loading...

Više o obojanim dijamantima

Više o obojanim dijamantima

Prirodni dijamanti u boji ilustriraju nevjerojatnu eleganciju prirode. Rijetkost je najizraženije svojstvo obojanih dijamanta. Tijekom izbora i kupovine savršenog komada nakita sa obojanim dijamantima karakteristike su upravo suprotne tijekom izbora klasičnih dijamanta. Zasićenost boje je glavni čimbenik po kojem se ocjenjuje koliko je rijedak i vrijedan dijamant u boji. Najpoznatiji rijetki obojani dijamanti su jarko ružičasti, jarko plavi i jarko zeleni. Osim toga, čak i neprimjetna razlika u nijansi obojanosti može imati veliki utjecaj na vrijednost dijamanta.

Najređi obojani dijamanti su crveni, zeleni i plavi sa srednjim do tamnim nijansama u kombinaciji sa umjerenom zasićenošću boje.

Boja

Bljesak, dubina i intenzitet su najvažniji faktori na koje trebate obratiti pozornost prilikom kupovine obojanih dijamanata. Dijamant bit će vrijedniji što je veći intenzitet njegove boje.

Obrada i rez

Ljepota dijamanta u boji se može dodatno naglasiti odgovarajućim rezom i pravilnom obradom. Rez govori sam za sebe - što je kvalitetnije napravljen rez, to će se boja bolje reflektovati prilikom izlaganju izvoru svjetlosti. Obrada nakita sa obojanim dijamantima treba se odabrati veoma pažljivo i treba ju napraviti samo ekspert. Sinergija boja je ključni faktor, na primjer, žuti dijamant izgleda bolje u kombinaciji sa žutim zlatom, dok crveno zlato se bolje slaže sa crvenim dijamantom.

Oblik i prozračnost

Karakteristike kao što su oblik i prozračnost nemaju podjednaku važnost kao što su boja i rez, no također igraju značajnu ulogu. Oblik obojanih dijamanta obično se odabire tako da dizajn dodatno naglašava njegovu boju.