Loading...

Uspoređivanje dragulja

Na prvi pogled, dijamant, bijeli safir i Swarovski kristal ne razlikuju se jedan od drugog. Sva tri kamena pokazuju jedinstvena svojstva, prednosti i određene uvjete te mogu biti prikladni za različite prilike. Što se tiče boje, bijela ostaje boja elegancije za nakit - što je stavlja na top listu najpopularnijeg nakita. Glavna razlika koja može pomoći u razlikovanju bijelog safira od dijamanta je lom svjetlosti - proces ulaska svjetlosti u kamen koji se odbija i stvara nježan sjaj. Glavna razlika između dijamanata i Swarovski kristala je u tome što su dijamanti prirodno kamenje, dok Swarovski kristale izrađuje čovjek.

I bijeli safiri i dijamanti izgledaju sjajno za nakit poput ogrlice, prstena ili naušnica, jer se visoka tvrdoća bijelog safira i dijamanta dobro slaže s bilo kojim stilom i modelom. Iako bijeli safir i dijamant imaju sličan sjaj, potječu iz različitih geoloških izvora i njihov mineralni sastav je različit. Bijeli safiri potječu iz obitelji korunda, a ovo obiteljsko stablo također sadrži obojane safire i rubine. Dijamant, s druge strane, sadrži čisti ugljik i ima isti sastojak kao grafit i drveni ugljen. Ako vam budžet dopušta, toplo preporučamo dijamant za vaše životne prigode. Međutim, ako tražite povoljniju alternativu za vaš novčanik, bijeli safir je izbor slične kvalitete.

Dijamant nastaje pod visokom toplinom i pritiskom u dubinama zemlje. Upravo zbog visokog tlaka dijamant postaje najtvrđa tvar s najboljom provodljivosti. Vulkanska erupcija nosi dijamante na površinu, dok se safiri pojavljuju i ostaju na površini kao sedimentna stijena. Morate se vrlo pažljivo brinuti za svoj dijamantni nakit kako biste zadržali njegov visoki sjaj i kontrast. Za čišćenje dijamanta možete koristiti mekanu četkicu za zube i posebnu zubnu pastu, ali ako imate bijeli safir, nemojte ovaj postupak izvoditi prečesto. Sjaj dijamanata je bezvremenski i uvijek popularan za trendi zaručnički ili vjenčani prsten.

Pogledajmo pobliže razliku između bijelog safira i dijamanta u smislu boje, loma svjetlosti i kriterija izdržljivosti.

Boja

Ako želite vidjeti razliku između bijelog safira i dijamanta, možete provjeriti nijanse svjetlosti. Općenito, dijamant vrlo dobro reflektira svjetlost i stvara iskričavu svjetlucavost koja oduzima dah. Bijeli safir također ima sjaj, ali nije toliko intenzivan.

Světelný paprsek dopadá na povrch diamantu. Část světla vstoupí a část se odrazí zpět. Dochází tak k bezprostřední reflexi. Zbývající světlo vstupuje do diamantu a odráží se do jeho středu. Světlo, které se odrazí od vnitřní stěny diamantu, nazýváme lom. Světlo se v diamantu láme velmi intenzivně kvůli jeho stavbě a září tedy mnohem jasněji. Tato krásná hra přírody má vliv na hodnotu diamantu. Když porovnáte bílý safír a diamanty, uvidíte, že diamanty ukazují všechny barvy duhy. Tyto úžasné barvy jsou viditelné na světle a toto je síla vzácnosti. Vzácné drahokamy jsou vždy velmi cenné a v poptávané po celá staletí díky zachycení světla a nádhernému třpytu.

Prelamanje svjetlosti

Kada se svjetlost apsorbira u kutovima dragulja, svjetlosno putovanje počinje unutra pod kutovima i lom svjetlosti se odvija s jedne strane na drugu, poput beskrajnog sjaja sunca. Zbog svoje konstrukcije, dijamant ima veći lom svjetlosti i stoga više sjaji. Ova divna igra majke prirode također utječe na vrijednost dijamanta. Ako usporedite bijeli safir i dijamant, primijetit ćete da dijamant prikazuje sve dugine boje. Lijepe boje postaju vidljive svjetlošću i to je snaga rijetkosti. Rijetki dragulji oduvijek su bili vrlo vrijedni i traženi su stoljećima jer prekrasno hvataju i prelamaju svjetlost te reflektiraju predivan sjaj.

Čvrstoća

Dijamanti su četiri puta tvrđi od bijelog safira i to pokazuje koliko je ovaj kamen izdržljiv. Bijeli safir se ne grebe lako i bez obzira što odaberete, možete dobiti komad nakita za cijeli život s vrhunskom završnom obradom.

Kada usporedite dijamant i Swarovski kristal, možda nećete vidjeti razliku. U stvarnosti, međutim, postoji velika razlika ako se na to gleda iz drugog kuta. Swarovski je kristal koji se izrađuje od stakla u Austriji. Ne postoji u prirodi i stoga nije prirodni dragi kamen. Lijepa prednost Swarovski kristala je visoka iskričavost i prekrasna kristalna čistoća. Osim toga, omogućuje vam da birate između različitih oblika i širokog raspona boja.

Dijamanti imaju različite kriterije koji su poznati kao 4 C - boja, rez, čistoća i karat. Ovi kriteriji određuju kvalitetu dijamanta i ovisno o varijabilnim vrijednostima, dijamant možete dobiti i s certifikatom kao što je GIA ili HRD. Uz ove certifikate možete pronaći sve važne karakteristike kamena koji kupujete. Ako se ne možete odlučiti između dijamanta, Swarovski kristala ili bijelog safira, napravite tablicu tako da možete vidjeti razlike između njih. Dijamant je dugotrajan, prirodan, rijedak, sjajan i najviše kvalitete. Swarovski kristali su napravljeni u laboratoriju i slično izgledaju kao dijamanti, ali su jeftiniji. Bijeli safir je prirodan, pristupačan i izdržljiv kamen.

Vaš izbor može biti prsten, naušnica ili ogrlica. Najvažnije je odabrati pravi kamen po svom ukusu, paziti na kvalitetu izrade i uzeti u obzir svoj budžet. Uvijek imajte na umu da je nakit, bez obzira koji kamen odabrali, nježan i delikatan komad. Stoga morate biti vrlo oprezni prije korištenja i nošenja prstena, ogrlice ili naušnica. Sama uporaba uvelike utječe na kamen. Morate biti nježni i pažljivi sa svojim kamenom kako biste izbjegli ogrebotine, promjenu boje i sjaja.