Loading...

Uspoređivanje dragulja

Na prvi pogled, kod dijamanta, bijelog safira i Swarovski kristala se ne mogu uočiti razlike. Sva tri kamena pokazuju različitu unikatnu kvalitetu, imaju prednosti i određene zahtjeve, tako da mogu biti prikladni za različite prigode. Boja mudrosti, bijela u juvelirstvu i izradi nakita ostaje kao boja elegancije - stavljajući samu boju na vrh popisa najpopularnijih nakita. Osnovna razlika, koja Vam može pomoći da napravite razliku između bijelog safira i dijamanta je prelamanje svjetlosti - proces kod koga svjetlost prodire kroz dragulj, odbija se i vraća natrag, stvarajući graciozan sjaj. Osnovna razlika između dijamanata i Swarovski kristala je ta što su dijamanti prirodni dragulji, dok su Swarovski kristali ljudska tvorevina.

I bijeli safiri i dijamanti izgledaju prekrasno na komadima nakita kao što su ogrlice, prsteni ili naušnice, jer visoka čvrstoća dijamanta i bijelog safira je pogodna za izradu svih stilova i modela. Uprkos tome što dijamanti i bijeli safiri imaju sličan sjaj, njihovo podrijetlo dolazi iz različitih geoloških izvora i njihove mineralne karakteristike su različite. Bijeli safiri dolaze iz grupe korunda i njegova grupa ili porodično stablo obuhvaća i obojane safire i rubine. S druge strane, dijamanti sadže čisti ugljik i imaju isti kemijski sustav kao grafit ili ugljen. Ukoliko Vam budžet dozvoljava, toplo Vam preporučujemo odabrati dijamante za prigode koje Vas prate cijeli život, no ako tržite mogućnost prijateljski nastrojenu ka Vašem novčaniku, bijeli safir može biti Vaš odabir sa sličnom kvalitetom.

Dijamanti su se formirali pod utjecajem visoke topline i tlaka duboko pod zemljom i točno taj tlak je napravio da dijamanti budu najtvrđa supstanca, koja ima najbolju provodljivost. Vulkanske erupcije su izbacile dijamante na površinu, dok se bijeli safiri nalaze na površini zemlje kao sedimentne stijene. Vi se trebate brinuti o svom nakitu sa dijamantima jako pažljivo kako bi oni sačuvali svoj sjaj i kontrast. Za čišćenje dijamanata možete koristiti mekanu četkicu za zube i specijalnu pastu, dok ukoliko imate bijele safire ovaj proces čišćenja ne trebate ponavljati prečesto. Očaravajući sjaj dijamanata je izvanvremenski i vječiti i uvijek je u modi za zaručničke i vjenčane prstene.

Stoga, neka malo dublje proučimo razlike između bijelog safira i dijamanta po pitanju obojanosti, odbijanje svjetlosti i izdržljivosti (tvrdoće).

Boja

Kako biste uočili razliku između bijelog safira i dijamanta trebate provjeriti nijanse svjetlosti. U principu, dijamanti odbijaju svjetlost vrlo snažno i stvaraju iskričavi svjetlosni oreol od koga zastaje dah, dok bijeli safiri, također, imaju sjaj, no on nije tako upečatljiv.

Světelný paprsek dopadá na povrch diamantu. Část světla vstoupí a část se odrazí zpět. Dochází tak k bezprostřední reflexi. Zbývající světlo vstupuje do diamantu a odráží se do jeho středu. Světlo, které se odrazí od vnitřní stěny diamantu, nazýváme lom. Světlo se v diamantu láme velmi intenzivně kvůli jeho stavbě a září tedy mnohem jasněji. Tato krásná hra přírody má vliv na hodnotu diamantu. Když porovnáte bílý safír a diamanty, uvidíte, že diamanty ukazují všechny barvy duhy. Tyto úžasné barvy jsou viditelné na světle a toto je síla vzácnosti. Vzácné drahokamy jsou vždy velmi cenné a v poptávané po celá staletí díky zachycení světla a nádhernému třpytu.

Prelamanje svjetlosti

Kada se svjetlost apsorbira u kutovima ovog dragulja, ona počinje svoje unutarnje kretanje od jednog kuta do drugog, prelama se od jedne strane na drugu stranu i dobija se neprekidno svjetlo, koje podsjeća na sunce. Dijamanti imaju visok stepen prelamanja svjetlosti zbog svoje konstrukcije i tada sijaju svijetlije. Ova prekrasna igra majke prirode utječe i na vrednost dijamanta. Kada uspoređujete bijeli safir i dijamante možete vidjeti kako dijamanti sijaju u svim duginim bojama. Nevjerojatne boje postaju vidljive pod svjetlom i to je ta snaga rijetkosti. Ovi rijetki dragi kameni, koji hvataju svjetlost, prelamaju je i odražavaju njen prekrasni sjaj, su oduvijek bili veoma cijenjeni i potražnja za njima datira vijekovima.

Čvrstoća

Dijamanti su četiri puta tvrđi od bijelog safira i to pokazuje koliko je ovaj kamen izdržljiv. Bijeli safir ne može lako biti ogreben i bez obzira koji od njih odaberete, uz nevjerojatnu i dobru izradu, možete dobiti komad nakita za cijeli život.

Kada uspoređujete dijamant i Swarovski kristal, možda na pravi pogled ne možete vidjeti razliku, no u stvarnosti postoji značajna razlika kada počnete gledati iz perspektive informiranosti. Swarovski kristal je kristal, koji je izrađen od stakla u Austriji. On se ne može sresti u prirodi, ne dobija se prirodnim putem, i iz tog razloda on nije prirodni dragi kamen. Velika prednost Swarovski kristala je ta što ima visoki sjaj i prekrasnu kristalnu čistoću. Osim toga, on Vam omogućava oblikovati ga, dobijati različite oblike i dobijati širok izbor različitih boja.

Dijamanti se mogu klasificirati prema različitim kriterijima i ovi kriteriji su poznati kao 4C: boja (color), rez (cut), čistoća (clarity) i karat (carat). Prema ovim kriterijima se određuju kvalitet dijamanta i ovisno od dobijenih vrednosti tokom ocijenjivanja, možete dobiti dijamante sa GIA ili HRD certifikatom. U ovim certifikatima možete pronaći sve važne osobine dragog kamena, kojeg ste kupili. Ukoliko se ne možete odlučiti između dijamanta, Swarovski kristala i bijelog safira, napravite tablicu, tako da možete uočiti razlike. Dijamant je dugotrajan - kaže se kako ima doživotni vijek trajanja i on je prirodan, rijedak, blistav i ima vrlo, vrlo visoku kvalitetu. Swarovski kristali su napravljeni u laboratoriji, blistavi, prijateljski naklonjeni Vašem novčaniku i izledaju vrlo slično kao dijamanti. Bijeli safir je prirodni kamen, po pristupačnoj cijeni i dugotrajan.

Vi možete odabrati prsten, naušnice ili ogrlicu. Najvažnija stvar je odabrati pravi dragi kamen za Vas prema Vašem ukusu, biti sigurani kako je njegova obrada i izrada nakita visoke kvalitete i kako se to uklapa u Vaš finanacijski proračun. Zamolit ćemo Vas, imajte na umu, koji god dragi kamen izabrali, nakit je delikatan i nježan komad, tako da trebate biti jako pažljivi dok koristite i nosite prsten, ogrlicu ili naušnice. Nošenje nakita može utjecati na dragi kamen i zbog toga je potrebno biti pažljivi i nježni sa draguljem, kako bi izbjegli ogrebotine, promenu boje ili sjaja.