Loading...

Više o biserima

Više o biserima

Biseri nastaju kao rezultat imunološkog odgovora unutar ljuske određenih mekušaca, koji služi kao obrambeni mehanizam protiv potencijalne prijetnje, poput parazita ili vanjske prijetnje koja može ozlijediti tkivo plašta. Sićušni komadić tkiva plašta iz ljuske se presađuje u ljusku primatelja, što uzrokuje stvaranje biserne vrećice, gdje tkivo taloži kalcijev karbonat. Biseri se smatraju ženskim komadom nakita i povezuju se s Mjesecom i planetom Venerom.

Veličina

Prvenstveno se opisuje veličinom bisera u milimetrima, a ne njihovom težinom. Što je veća veličina, to je viša cijena, ali kada su u pitanju veličine bisera, skokovi cijena mogu biti neujednačeni. Cijene u rasponu promjera između 8-9 mm i nadalje naglo rastu u odnosu na manje bisere.

Oblik

Biseri dolaze u okruglim i ovalnim oblicima, mogu biti kruškolikog ili čak nepravilnog oblika. Posljednje nazivamo i "baroknim biserima". Simetrične perle ili kapljice su među najdragocjenijim oblicima. Veličine bisera obično su između 2 mm i 16 mm u promjeru. Veličina ovisi samo o vrsti mekušaca koji ih tvore.

Čistoća

Dobra kvaliteta u smislu čistoće značila bi da biseri imaju karakterističan biserni sjaj i da imaju oštre i svijetle refleksije na svojoj površini. Trebaju biti glatki i bez nesavršenosti i s odgovarajućim slojem sedefa, što povećava trajnost.

Boja

Biseri dolaze u raznim bojama, od bijele pa sve do crne. Prirodna boja rezultat je kombinacije nekoliko čimbenika, poput prevladavajuće osnovne boje bisera, jedne ili više boja koje prekrivaju tijelo, kao i igre sjajnih boja. Potonje može biti suptilna kombinacija boja, ružičaste, zelene, plave ili čak srebrne i mijenjati se dok pomičete bisere u rukama.