Loading...

Vodič za odabir vjenčanog prstenja

Kako odabrati metal/ leguru?

Vodič za odabir vjenčanog prstenja

Različiti metali mogu se sresti u različitim bojama, vanjskom izgledu, izdržljivostri, čvrstoći i cijeni.

Zlato: Zlato je oduvijek bilo klasika i vječiti odabir za vjenčano prstenja. Prirodni topli izgled i preljepi sjaj čine da zlatni venčani prsteni budu romantični i zlato da bude jedan od najtraženijih metala. Zlato se mjeri u karatima i ima 24 delova. Smatra se da je čisto zlato izmereno kao zlato od 24 karata zlata, previše je mekano za proizvodnju nakita, stoga toga ga treba pomiješati sa drugim metalima kako bi se mogao napraviti prsten. 18-to karatno zlato (18K) sadrži 75 % čistog zlata, 14-to karatno zlato (14K) sadrži 58.5% čistog zlata i 9-to karatno zlato (9K) sadrži 37.5% čistog zlata. Čvrstoća i izdržlivost zlata variraju ovisno od karata, i prema Vašoj želji možete odabrati karat koji biste najviše željeli.
bijelo zlato - VJENČANI PRSTENI 

Paladij: Kao član obitelji platine, paladij ima veoma lijepu prijatno srebrno-bijelu boju. Ovaj metal, koji ima bijelu i sjajnu boju, ima i raskošan izgled. Njegova izdržljivost je visoka i to čini da prsten od paladija bude odabir za čijeli život. Najveća prednost paladijuma je njegova mala težina. Tako da za nezaboravan dizajn, paladij je dobra alternativa. Pored toga, paladij je jedan od najređih plemenitih metala u svijetu, tako da ga njegova neponovljivost i dugotrajnost prave veoma posebnim.
paladij - VJENČANI PRSTENI 

Platina: Najprestižniji metal za odabir vjenčanog prstena je definitivno platina. Platina ima veoma visoku izdržljivost i trajnost, tako da je osjećaj da je teža od drugih metala. Ona je 30 puta ređa od zlata i 40% teža od 14K zlata. Gustina, čistoća i rijetkost čine prsten od platine da bude izuzetno vrijedan i siguran, tako da prsten od platine može trajati godinama. Osim toga, njen satenski sjaj i prekrasna mekana bijela nijansa imaju prirodan, očaravajući izgled.
PLATINA - VJENČANI PRSTENI 

Srebro: Svijetla bijelo siva boja srebra podsjeća i sliči mjesečevom odsjaju u moru. Sjaj i boja ovog preljepog metala se savršeno uklapa sa bilo kojim dragim kamenom. Srebro je veoma mekano da bi bilo pogodno za obrađivanje, stoga se miješa sa drugim metalima - prave se lugure, kako bi se povećala njegova čvrstoća i izdržljivost. Srebro 925 sadrži 92.5 % čistog srebra i to daje prekrasan bljesak i prirodan sjaj prstenu. Nevjerojatan sjaj srebra je veoma atraktivan i privlačan svojim modernim izgledom.
srebro - VJENČANI PRSTENI 

Kako odabrati boju?

Boja je atribut koja se može povezati sa stilom. Skrećemo Vam pozornost, ukoliko osoba, koja će nositi nakit, već ima i druge komade nakita, boje bi trebalo usaglasiti, tako da dobro izgledaju zajedno. S druge strane, različite boje ostavljaju različit dojam i nose različitu simboliku.
Žuto zlato

Žuto zlato: Topli izgled žutog zlata pozdravlja Vas svojim zlatnim odsjajem. To je klasični, no moderan odabir i sjajni efekat ostaje nepromjenjen i trajan tokom vremena. Prirodna, lepa iskričava žuta boja perfektno odgovara svakom stilu i savršena je za ljubitelje klasike, jer nikada ne izlazi iz mode. Postojani sjajni izgled ostaje za cijeli život, baš kao i Vaš brak. Kvaliteta, za koji vrijeme nema nikakav značaj, bit će na Vašem prstu zauvijek.
zuto zlato - VJENČANI PRSTENI 

Solitaire Pave

Bijelo zlato:Bjelina bijelog zlata dodaje suvremeni i jedinstveni izgled. Njegova izdržljivost i čvrstoća je veća i može biti odlična alternativa, ukoliko je Vaš budžet ograničen. Bijelo zlato predlaže hladan i sofisticirani sjaj i njegova popularnost traje godinama. Površina koja odbija svjetlost i sjaji, izgleda originalno, elegantno i luksuzno. Futurističan, moderan i prekrasan izgled pokazuju Vašu samouvjerenost.
bijelo zlat - SNUBNÍ PRSTEN 

Solitaire Pave

Crveno zlato: Svijetla i stilna ružičasta nijansa je veoma popularna svojim mekanim i elegantnim izgledom. Legura zlata i bakra daje ovom metalu prekrasnu ružičastu boju, a njegov trend raste iz dana u dan. Crveno zlato predstavlja simbol ljubavi, zajedno sa svim romantičnim žudnjama, daje ženstveni izgled, bakar daje izdržjivost i čvrstoću ovom metalu. Vjenčane burme u Vintage stilu izgledaju prekrasno, jer njegova očaravajuća ljepota pruža nevjerojatnu privlačnost i pogodna je za svaki stil prstena.
crveno zlato - VJENČANI PRSTENI 

Kako odabrati finalnu obradu?

Poliranje

Vertikalno brušenje (Matiranje)

Horizontalno brušenje (Matiranje)

Brušenje žičanom četkom (Ledeno matiranje):

Sloj sa teksturom peska

Poliranje: Završno (finalno) poliranje prstena je dobro poznata klasika i često se koristi u svetu nakita. Ono daje sjaj i blistav, refleksivni efekat. Ukoliko želite privlačan i uočljiv komad nakita, polirana završna obrada je izvrsna opcija, koja daje visok stepen odsjaja i efekat ogledala. Odbijanje svjetlosti je veoma visoka kod svijetlih i sjajnih spoljnih površina.

Vertikalno brušenje (Matiranje): Završna obrada vertikalnim brušenjem (matiranje) dodaje zaštitni završni sloj mekanom četkicom, i daje elegantni matirani izgled prstenu, postaje sve popularnija iz dana u dan. Prepoznatljivi izgled i prekrasan sjaj daju izgled površine, koja izgleda jako dobro. Tragovi kista pokrivaju površinu verikalno uzduž ivica obruča prstena i pružaju lagano opušten izgled, no također se vide i razlike u potezima. Polirani izgled daje elegantnu auru vjenčanom prstenu.

Horizontalno brušenje (Matiranje): Završna obrada horizontalnim brušenjem (matiranje) daje suptilan efekat i čini površinu taktulnu i prijatnu na dodir. Ova završna obrada postaje sve više popularna među mladim parovima, koji vole nestandardan izgled. Teška testura predlaže potpuno nestandardni hladni efekat. Ova završna obrada daje zaokret i novi cool stil za vjenčane prstene. Vodoravni potez kistom stvara prekrasan kontrast s visoko poliranom unutarnjom stranom.

Brušenje žičanom četkom (Ledeno matiranje): Ovaj završetak je jedan od najnovijih trendova poliranja sa finom žičanom četkom. Razlika između brušenja i brušenja žičanom četkom je ta što površina koja je brušena žičanom četkom ima dublje i primetnije tragove, a njegov efekat je povećan, tako da pruža glatkiji izgled.

Sloj sa teksturom peska:završni sloj sa teksturom peska ima primetnu i prilično grubu završnu obradu. Kada dodirnete njegovu površinu možete lako osjetiti finalni efekat. Prsteni sa teksturom peska imaju blago znasti osjećaj na dodir i daju osjećaj hrapavosti teksture.

Kako odabrati debljinu prstena?

Širina i debljina prstena su međusobno povezani, stoga kada uvećavate širinu prstena trebate uvećati i njegovu debljinu.

1.2 mm

1.4 mm

1.6 mm

1.8 mm

2.0 mm

1.2 mm: Ova vrlo fina i delikatna debljina prstena je tanka i vrlo osjetljiva. Ukoliko volite smjeran, no elegantni izgled, ova debljina prstena je idealna za Vas. Najfiniji i nježni dizajni izgledaju sjajno sa ovom debljinom prstena. Pored toga, ukoliko volite lake i fine prstene i ne volite osjećati težinu, ova debljina prstena je za Vas.

1.4 mm: Ova debljina izgleda odlično za klasične modele. Ukolko imate veliki i upečatljiv zaručnički prsten, tada ova debljina je idealna za dobijanje perfektne kombinacije sa njim, jer ne utječe na upečatljiv izgled Vašeg zaručničkog prstena, već naglašava blistavi efekat i daje dodatni sjaj.

1.6 mm: Ova debljina je veoma česta i najčešće ju biraju parovi, jer je idealna za sve stilove vjenčanih prstena i iz to odlično izgleda na prstu. Pokazuje dizajn veoma dobro i savršeno odražava različite završne efekte.

1.8 mm: Nešto je deblji kada se uspoređuje sa drugim debljinama prstena, daje elegantan izgled kamenu na ženskom prstenu i zbog svoje povećane debljine pridodaje bljesak. Ukoliko volite da osjetite prsten u njegovom nepatvorenom vidu, tada je ova debljina idealna za Vas. Debljina 1.8 mm pruža temeljitost, isto tako sigurnost i izdržljivost sa silnim naglaskom.

2.0 mm: Ukoliko imate dugačke prste, ova debljina ostavlja odličan dojam i pokazuje ljepotu svih stilova. Podebljani obruč pruža dodatnu stabilnost. Ukoliko se volite pokazivati i volite fin, delikatan, no nepatvoreni i siguran osjećaj, ova debljina je veoma pogodna za Vas. Debljina od 2.0mm je odličan odabir za optimalnu stabilnost i izdržljivost.

Kako odabrati širinu prstena?

Ukoliko imate male i fine ruke sa malom veličinom prstena, tanak venčani prsten izgledaće prekrasno na Vašem prstu. Klasični i jednostavni stil također izledat će prekrasno na vjenčanom prstenu sa malom širinom. Ukoliko volite pokazivati kako je ukrašen Vaš vjenčani prsten i volite da se mogu vidjeti mali detalji, u tom slučaju, srednja debljina prstena je izvrsna opcija. Ukoliko imate dugačke prste i ukoliko je veličina Vašeg prstena velika, deblji i širi prsten je najbolji odabir za Vas. Deblji vjenčani prsteni izgledaju ljepo i pogodni su za jednostavne i stilove sa puno detalja, jer imaju veću širinu za male ukrase, a osim toga nude i finu površinu za modele sa jednostvnim dizajnom. Možete izabrati istu širinu kao što je širina Vašeg zaručničkog prstena ili napraviti kontrast i kombinirati dvije različite širine. Tanak ili širi prsten? Odabir je na Vama, prema Vašem ukusu.

2.0 mm

3.0 mm

4.0 mm

5.0 mm

6.0 mm

7.0 mm

8.0 mm

9.0 mm

Kako odabrati profil?

Ugodan za nošenje

Ravan i ugodan za nošenje

Ugodan za nošenje: Ovaj profil znači da unutrašnjost obruča prstena ima malene svodove sa dodatim metalom. On omogućava da lako sklizne povlačeći ga preko prsta, da udobno prijanja kada ga nosite ili ga skidate. Zaobljena unutrašnjost (gdje prsten dodiruje prst) pomaže prstenu da lako sklizne. Ako vodite aktivan život i često skidate vjenčani prsten, onda ovaj profil treba biti Vaš odabir. Vjenčani prsteni sa ovim profilom postaju deblji od centra unutrašnjosti i oboda do spoljnjih rubova i pokrivaju manje površine kože.

Ravan i ugodan za nošenje: Unutarnja površina ovog profila ima zakrivljenu i konusnu formu, ali spoljna ima ravnu formu. Konveksna zakrivljenost pomaže da lagano možete da nosite prsten, tako da prsten savršeno klizi dok ga nosite ili skidate. Ovaj profil omogućava jednostavno skidanje, no u isto vrijeme ima ravnu površinu, tako da su ove dve forme obuhvaćaene u jednom dizajnu, što daje unikalan osećaj i drugačiji izgled.